Bluegrass Ralph Stanley

Bluegrass

Bluegrass muziek is ‘mountain-music’. Het is een voorloper van de country-muziek en is ontstaan in het Appalachen gebergte door een combinatie van Schots-Ierse traditionele muziek, gecombineerd met Country Blues en ‘old-time’ Gospel.

Bill Monroe verwierf in de jaren ’50 redelijke bekendheid met zijn band Bill Monroe & The Blue Grass Boys en populariseerde het geluid van de ‘mountain-music’ bij het grotere publiek. Hij heeft onder liefhebbers van het folk-genre een ware cult-status verworven.

Bluegrass wordt op de akoestische gitaar gespeeld. Om heel precies te zijn: een ‘Dreadnought’ akoestische gitaar, de zgn. Western-gitaar.

Gitaarstijlen die uit de Bluegrass zijn ontstaan, zijn flatpicking en fingerpicking.

Doordat Bluegrass diepgewortelde Schots-Ierse culturele elementen in zich herbergt en doordat het voor het bergvolk een diep-emotionele uitingsvorm was, heeft veel van het repertoire een vrij hoog tempo. Hierdoor is een goede slaggitaar techniek en een zeer goede solo-techniek vereist.

Oorspronkelijk werd er op de gitaar minder uitgebreid gesoleerd, vooral de viool (de fiddle) speelde meestal de snelle, ietwat ingewikkelde melodieën, maar dankzij gitaristen als Doc Watson kwam hier gelukkig snel verandering in en is de Bluegrass-gitaarstijl uitgegroeid tot een uitdagende, virtuoze akoestische gitaarstijl, waarvoor er in de Verenigde Staten zelfs druk bezochte wedstrijden worden georganiseerd.