Gitaarles - Akoestisch

Akoestische Gitaar

In Lesaanbod, Gitaarles by drfretboard

Voor wie gitaar leert spelen is de akoestische gitaar vaak een voordehand liggende keuze.

We maken onderscheid tussen twee hoofdcategorieën akoestische gitaren:
– de klassieke gitaar
– de staalsnarige gitaar

Het is goed om vooraf te bepalen op welk van deze twee soorten gitaren je wilt beginnen. Dit kan ook in overleg met de gitaardocent! Het is ook zonder problemen mogelijk om meteen op de elektrische gitaar te beginnen. De overweging is meestal vooral een financiële kwestie.

De akoestische gitaar is het handigste muziekinstrument ter wereld! Het is ook niet voor niets dat het met de piano het meest bespeelde instrument op aarde is.

Gemakkelijk mee te nemen, geschikt voor zangbegeleiding maar niet alleen dat, je kunt er ook complete uitvoeringen op geven, alleen of in een groep, van klassiek tot modernere stijlen als blues, fingerstyle, pop, rock, jazz.

En dankzij de mogelijkheid om de gitaar te versterken kun je er ook op soleren in een band.

Leerlingen spotlight

contact

  • Stuur een berichtje over deze lessen:

    Velden met een * zijn verplicht
  • Vaak begint men met gitaarspelen op een akoestische gitaar, maar dat is niet verplicht! Als jouw interesse ligt bij elektrisch, is er niets op tegen om direct daarop te beginnen. Als je bijvoorbeeld graag piano wilt spelen hoef je immers ook niet op een orgel te beginnen!

    Als jij meteen wilt beginnen met lessen op de akoestische gitaar, klik:

    Nu aanmelden!

Wetenswaardigheden

Er bestaan nylonsnarige (Spaanse) en staalsnarige (Western) gitaren. Daarnaast zijn er nog akoestische gitaren die buiten deze algemene categorieen vallen, zoals ‘manouche’ gitaren waarop vooral zigeunerjazz wordt gespeeld en resonator gitaren die vooral in de blues- en countrymuziek voorkomt.

Op een klassieke gitaar speel je meestal klassieke muziek, alhoewel dit geen vaste regel is. Popmuziek en andere moderne stijlen worden meestal op een westerngitaar gespeeld. Zeer jonge kinderen kunnen het gemakkelijkste beginnen op een klein formaat Spaanse gitaar, alhoewel het voor kinderen ook goed mogelijk is om op een elektrische gitaar te starten.

Akkoorden aanslaan met plectrum of vingers (strumming) gaat het beste op een Western gitaar.

Voor fingerstyle zijn beide soorten akoestische gitaren geschikt. Mocht je nog geen eigen gitaar hebben, dan help ik je graag uitzoeken welke gitaar het beste bij jou past.

De akoestische gitaar is een zeer veelzijdig instrument en we halen er veel verschillende klanken uit. Zo maakt het al een heel verschil in klank of je snaren aanslaat met de duim, of met de vingers.

De techniek van de linkerhand (snaren indrukken) is in beginsel hetzelfde voor alle gitaardisciplines.

Er is echter grote verscheidenheid In technieken voor de rechterhand, welke veel verschil maken voor klank en stijl.

Hier volgt een beknopt overzicht van de meest gangbare technieken.

Klassieke techniek
De klassieke techniek omvat het spelen met alle vingers van de rechterhand. Voor deze speelwijze is er een duidelijke traditie waarop men zich kan baseren, de spelregels zijn helder. Wie begint op een Spaanse gitaar zal in principe willen beginnen met deze manier van spelen.

Flamenco Techniek
Dit is een nadrukkelijke techniek die volledig gekoppeld is aan de Flamenco stijl. Het is dermate een aparte discipline dat het enigszins buiten het spectrum van deze gitaarschool valt.

Fingerstyle Modern
Sinds de opkomst van de steel-string gitaar, de met staal besnaarde gitaar, is er een traditie ontstaan die vooral vanuit de country-muziek is opgekomen, die ‘fingerpicking’ wordt genoemd. Oude bluesgitaristen speelden vaak uitsluitend met duim en wijsvinger. De elementaire fingerpicking techniek is gebaseerd op het spel met duim, wijsvinger en ringvinger en wordt gekenmerkt door een sterk aanwezig en doorlopend baspatroon.

Tegenwoordig mengt men de klassieke techniek met deze techniek voor modern gitaarspel, waarbij ook nog eens percussieve effecten worden gebruikt door bijvoorbeeld op de gitaar te kloppen.

De onbetwiste keizer van het moderne fingerstyle-spel is Tommy Emmanuel. In Nederland is Harry Sacksioni al jarenlang een begrip.

Een gitarist die met een duidelijk percussieve stijl bekend is geworden is Andy McKee.

Plectrum Techniek
Met het plectrumspel wordt er een geheel andere traditie aangeboord dan bij het tokkelspel In allerlei culturen komt het voor dat snaarinstrumenten worden bespeeld met een hulpmiddel voor het aanslaan van de snaren. Op de staalsnarige gitaar zijn er verschillende technische stromingen ontstaan, waarbij ik vooral deze driedeling gebruik:

– Zigeunerjazz-techniek
– Bluegrass-techniek
– Elektrische gitaartechniek

Verder zijn er tal van bijzondere technische variaties, inclusief het gecombineerd spelen met plectrum en vingers en ‘tapping’.

De Spaanse gitaar is vooral geassocieerd met klassieke muziek. Toch kun je er prima moderne muziek op spelen. Vaak wordt er dan een aangepaste bewerking gemaakt die past bij de klassieke gitaar.

De staalsnarige akoestische gitaar is ontstaan in de tijd dat de blues en de bluegrass muziekstijlen in opkomst waren. Daar ligt dan ook de eerste associatie met deze gitaar. Maar de gitaar heeft een vogelvlucht genomen. Vanwege de strakke sound is de staalsnarige akoestische gitaar razend populair geworden in de folkmuziek en later de popmuziek. We zien deze soort gitaren tegenwoordig in gebruik bij alle moderne muziekstijlen.

Sommige muziekstijlen zijn in het bijzonder door deze soort gitaar ontstaan, met name het ‘fingerpicking‘, ‘fingerstyle‘ en ‘flatpicking‘, stijlen die nauw verbonden zijn met de blues en de bluegrass.